Contact

Nieuws Premax dorpels alweer 25 jaar (een begrip)!

Gepubliceerd op: 04 september 2023

Premax dorpels alweer 25 jaar (een begrip)!

Holonite is sinds 1969 producent en distributeur van dorpels, vensterbanken, raamdorpels en muurafdekkers vervaardigd uit composietsteen voor de nieuwbouw- en renovatiemarkt. Holonite heeft een goede positie in de productie van binnendeur- en kozijnonderdorpels voor de timmerindustrie.

In 1997 veranderde het Bouwbesluit. Voor dorpels betekende dit een verplichte opstap van 20 millimeter. “Dat is de aanleiding geweest om samen met klanten in 1998 de composietstenen Premax laagreliëfdorpel te ontwikkelen”, aldus Patrick Zevenbergen (verkoopmanager van Holonite).  Directeur Paul Konings vult aan: “Passend bij de behoefte, eisen en wensen van de timmerindustrie: gegoten, perfect op maat, geen toleranties. De aanpassing van het Bouwbesluit betekende destijds dat de opstap om een woning binnen te komen niet hoger dan twee centimeter mocht zijn. Dat hield in dat de onderdorpels grotendeels in de grond verdwenen. Dat maakte houten onderdorpels erg kwetsbaar, en het risico dat ze binnen enkele jaren verrot waren onder invloed van het vocht. Composietsteen is niet gevoelig voor vocht dus die problemen kunnen bij onze onderdorpels niet voorkomen.

Een van de belangrijke pluspunten van composietsteen is de sterkte van het materiaal.  Composietsteen is bijvoorbeeld sterker dan natuursteen. Bovendien kunnen we door onze maltechniek heel efficiënt producten maken, ook als het gaat om maatwerk. Ook de hogere isolatiewaarde van het composietsteen is een pluspunt ten opzichte van natuursteen. Premax onderdorpels zijn thermisch onderbroken waardoor er geen koudebrug is. Daardoor lekt er niet onnodig energie weg van binnen naar buiten via de onderdorpel.

Een ander pluspunt is composietsteen is in meerdere kleuren en texturen leverbaar. Antraciet is traditioneel een veelgevraagde kleur, in totaal is er een keuzen uit 20 kleuren en texturen waarmee de uitstraling van de onderdorpels geheel naar wens kan worden bepaald en uitgevoerd. Zo kan er gekozen worden uit een aantal basiskleuren of natura-tinten. Daarnaast hebben we nog zes verschillende texturen die we aan het composietsteen kunnen toevoegen, waardoor het materiaal weer een andere uitstraling krijgt. Bij de introductie van de Premax was de standaard kleur lichtgrijs en waren de blokdorpels voor de zijlichten aangegoten aan de dorpel. Tegenwoordig wordt de kleur antraciet het meest toegepast en wordt direct beglazen het meest toegepast.

Eén van de bestverkopende Premax dorpels is de (laagreliëf) dorpel met de door Holonite zelf bedachte aanduiding MBI, waarbij de M staat voor de eerste letter van de eerste afnemer van die dorpel, nu 25 jaar geleden, het bedrijf MUWI (Muys & De Winter), en BI voor binnendraaiend. Die aanduiding MBI wordt vergezeld van een cijfer dat correspondeert met de sponningmaat. Een veel voorkomende sponningmaat is bijvoorbeeld 51 of 57.

De dorpels zijn toepasbaar op zowel binnen- als buitendraaiende deuren, maar ook op dubbele deuren en hefschuifpuien. Ze zijn KOMO-gecertificeerd en SKH getest. Een kozijn met daaronder een gemonteerde Premax laagreliëfdorpel voldoet aan Weerstandklasse II en Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zevenbergen: “In het begin ging het vooral om dagmaat 900 met een (aangegoten) zijlicht ernaast. Alleen de maat van schuifpuien was variabel. Toen Kegro in Groesbeek op een gegeven moment in deurmaten ging variëren en daarmee goed scoorde bij architecten, gingen wij daarin mee met een variabel systeem met een variabel zijlicht.”

Holonite produceert de dorpels vanuit een mal. Dat heeft behalve de perfecte maatvoering, ook als voordeel dat er klantspecifiek geproduceerd kan worden. Konings: “Een mal is in tegenstelling tot een matrijs voor glasvezel dorpels redelijk snel en goedkoop te produceren. Er kwamen dus al snel tal van varianten in naar binnen- en buitendraaiende versies, afmetingen, kleuren, textuur en exotische sponningen. Die ontwikkelingen gingen erg snel.” De verkoop verliep voorspoedig. Konings: “Als je de verkochte Premax dorpels uit die 25 jaar achter elkaar legt haal je gemakkelijk vanaf Tholen de Middellandse Zee.”

Los van gewijzigde bevestigingsmethode, doorontwikkelde dichtingen en gewijzigde neuthoogte, is de Premax in de basis hetzelfde product gebleven. Konings: “Onze levering van vijf dagen heeft ook in niet geringe mate aan het succes bijgedragen.” Het fabricageproces voldoet aan alle wettelijke gestelde milieueisen. Dit is onderbouwd met een Levens Cyclus Analyse Onderzoek. Holonite gegoten composietsteen bestaat uit natuurlijke gesteenten en een hoogwaardig bindmiddel. Gegoten composietsteen is inert en kent na uitharding geen emissie of andere milieubelastende uitstoot. Holonite is ook uitstekend recyclebaar. Zevenbergen: “Een onderwerp dat we in het begin niet in het vizier hadden, maar dat nu steeds belangrijker wordt en waar we stappen in ondernemen is de dorpel circulair en cradle-to-cradle te maken. Premax is al C2C-gecertificeerd.” “Wat nu al mogelijk is”, zegt Konings, “is onze composietstenen vensterbanken en Premax-dorpels te breken en vermalen en opnieuw in het productieproces in te voeren. Dat kun je een aantal keren doen. Maar wil je dat goed oppakken, dan moet je een retourstroom organiseren. Dat zijn we aan het onderzoeken. Maar een composietstenen dorpel zit waar ‘ie zit en kan desnoods wel honderd jaar mee.

Voor dit jubileum hebben we een aantal projecten uit 1998 bezocht en de dorpel ziet er ook na 25 jaar nog nagenoeg als nieuw uit. Maar, breken, malen en sorteren op kleur (Premax is door-en-door gepigmenteerd) is technisch mogelijk. Dus als circulair voor bouwmaterialen verplicht wordt, zijn we er klaar voor. Onze refurbished product zal net zo goed functioneren.” Ook kijkt de onderneming naar alternatieve bindmiddelen om de composietstenen nog hoger op de milieuladder te krijgen. Konings: “Gegoten composietsteen en hout zijn de meest duurzame materialen die in de huidige milieudiscussie de wind in de rug hebben.”

Tekst en foto: Kees de Vries