Energieneutraal gebouwd kantoor

Op bedrijventerrein Het Klooster te Nieuwegein is in 2018 het nieuwe kantoor van Van den Heuvel Aannemingsbedrijf B.V. opgeleverd. Een subliem pand met een mooie balans tussen ludiek en strak, ontworpen door Architectenbureau Koppens en uitgevoerd door Nieuwenhuizen Daandels Bouw. Het pand is energieneutraal gebouwd en wordt gevoed door warmtekoudeopslag en warmtepomp. Voor het kantoor is energiezuinige en persoonsgebonden verlichting gebruikt om zo een optimaal resultaat te bereiken in energieneutraliteit. Tevens zijn er zonnepanelen geplaatst om het oppervlak effectief te benutten en voorbereid te zijn op de veranderende salderingsregels. 

Om een goede keuze te maken in de maatregelen die effectief zijn om kantoor en loods energieneutraal te maken, is er een energiebalans en een kostenbalans opgemaakt. De energiebalans is gemaakt op basis van NEN 7120 “Energieprestatie van gebouwen – bepalingsmethode”. De kostenbalans is gemaakt op basis van de investeringen van de verschillende maatregelen als warmtepomp, warmte-koude-opslag, distributienet warmte/koude, verlichten en bijbehorende regeling, ventilatie met warmteterugwinning, zonwering, isolatie en type glas. 

Door gebruik van geschikte materialen is een hoge opbrengst van warmteterugwinning bereikt, door te kiezen voor onder andere goede isolatie en ventilatie. 

Ook de locatie is optimaal benut door het op een juiste manier inzetten van zon, bodem, water en wind. 

De opdrachtgever heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan met CO2-prestatieladder niveau 5 en MVO-prestatieladder niveau 3. De Cradle to Cradle gecertificeerde elementen van Holonite sluiten daar volledig op aan. 

Voor dit project, Van den Heuvel Aannemingsbedrijf B.V., heeft Holonite imposante kaders geproduceerd in kleur lichtgrijs. Het pand krijgt met de kaders een opvallend contrast met de donkere gevel en de lichte elementen. De variëteit in kleur zorgt voor een mooi accent tussen pand en Holonite product.