Herbouw Oranjekwartier – Veghel

De Oranjewijk wordt gekenmerkt door na-oorlogse woningen, deze zijn in de jaren tachtig al eens gerenoveerd, waardoor de opdrachtgever nu vanuit het kostenoogpunt heeft gekozen voor herbouw van de wijk. Uit de verschillende plan inzendingen is gekozen voor het herbouwplan van Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel met het ontwerp van Leenders Architecten Ingenieurs. De 202 oude woningen zijn gesloopt om plaats te maken voor 151 nieuwe woningen, die voldoen aan de moderne eisen. Met een gevarieerd aanbod van huurwoningen is deze wijk aan de rand van het centrum geschikt voor een brede doelgroep.

In het plan en het ontwerp is veel aandacht besteed aan de uitstraling van de wijk. Waarbij de sfeer van de oude Oranjewijk grotendeels behouden blijft. Met de detaillering is, op initiatief van Bouwbedrijf Van de Ven, bewust rekening gehouden met de geschiedenis van de wijk. Dit ziet men onder andere terug in de toegepaste sokkeltjes onder de verschillende raamkolommen alsmede bij de huisnummerplaatjes met vlaggendragers, in deze onderdelen zijn kroontjes afgebeeld die de ”koninklijke” oorsprong van de wijk benadrukken. In de voorbereiding is Holonite in beeld gekomen als alternatief voor de prefab betonnen kaders die in eerste aanleg waren voorzien. De woningen behouden hun bijzondere stijl met behulp van Holonite kaders in de kleur lichtgrijs. Daarnaast zijn bij diverse ramen op maat gemaakte kolomelementen toegepast die rusten op sokkeltjes waarin de eerder genoemde kroontjes terugkomen. De kroontjes in het Holonite laten in een oogopslag zien dat de mogelijkheden met composietsteen bijna eindeloos zijn.