Contact

Projecten Project: Wilinkplein in Emmen

Project: Wilinkplein in Emmen

Lichtgewicht elementen met massief uiterlijk

Een robuuste plint met een beperkt gewicht. Dat zocht Akor Bouw voor de lichtgewicht geprefabriceerde gevels van het Fletcher Hotel aan het Willinkplein in Emmen. Grote glasvlakken en repeterende kolommen in de gevel van de begane grond zijn typerend voor de architectuur van het gebouw. Composietsteen elementen van Holonite vormden een lichtgewicht maatwerk oplossing voor de onder- en bovenzijde van deze penanten.

Het nieuwe Fletcher Hotel aan het Willinkplein in Emmen staat bij de ingang van dierenpark Wildlands. Het is gerealiseerd door Akor Bouw te Rijssen, naar ontwerp van Dok architecten uit Amsterdam.

Het gebouw oogt imposant. In deze ‘look en feel’ spelen de kolommen in de gevel een belangrijke rol. Deze bakstenen penanten tussen grote glasvlakken komen repeterend terug en zijn typerend voor de architectuur van het gebouw. Aan de onderzijde zijn deze penanten bekleed met gevelplinten van Holonite. Aan de bovenzijde van de uit het gevelvlak springende kolommen tref je een op maat gemaakt Holonite penantafdekker. Extra bijzonder is dat de penantafdekkers binnenin hol zijn. Het zijn mede daardoor lichtgewicht elementen met een massief uiterlijk.

Geprefabriceerde projecten

Holonite producten lenen zich perfect voor dergelijke geprefabriceerde projecten. Het beperkte gewicht komt de constructie van de geprefabriceerde gevel ten goede. In dit geval was dat een vereiste omdat de constructie bestaat uit dragende kolommen, waar de bakstenen penanten als gevelbekleding aan opgehangen zijn. Deze penanten zijn geprefabriceerde elementen, bestaande uit harde isolatie bekleed met steenstrips.

De composietsteen van Holonite is slechts 20 mm dik en is daarmee een lichte oplossing. Het combineert die geringe dikte met de robuustheid van een steenproduct. De composietsteen is glad, waterdicht en goed te bewerken. Tevens zijn de elementen bestand tegen vandalisme en ook de uitstraling met ‘(hard)stenen look’ paste perfect in het totaalplaatje van dit project. De elementen van Holonite zijn snel en eenvoudig te monteren. Holonite heeft elke penant afzonderlijk ingemeten om exact maatwerk te kunnen leveren.

Uitgewerkt voorstel

Holonite werd door Akor Bouw gevraagd om een oplossing te bedenken voor dit project. Holonite kwam met een uitgewerkt voorstel hoe ze de verspringende penanten kon bekleden met composietstenen elementen voor de gevelplinten en de penantafdekkers en welke kleurstellingen er mogelijk waren. Tevens bood het een lijmproef aan om de bevestiging op de penanten te beproeven, zo vertelt Bas van Vliet, accountmanager Bouw bij Holonite.

Inmeten van opdracht

Na gunning van de opdracht heeft Holonite alle penanten exact ingemeten. “Door de vele verspringingen waren er een groot aantal varianten. Naast mallen die we op voorraad hebben, zijn er ook nieuwe mallen op maat gemaakt voor dit project. Tevens is hierbij uiteraard rekening gehouden met het gewicht van de plaat. Deze moest binnen de Arbo-tilnorm vallen.”

Het nieuwe hotel staat parallel aan een verkeerstunnel. Op de overgang van het gebouw naar de verkeerstunnel moesten de composietstenen materialen aansluiten op de tunnelwandbekleding. Dit is opgelost door een extra strook gevelbekleding toe te voegen. Aan deze zijde zijn de gelijmde gevelplinten tevens mechanisch geborgd, met het oog op de hoogte boven de tunnelbak.

Penant afdekkers

Behalve voor de onderzijde van de penanten, bood Holonite ook een lichtgewicht oplossing voor de bovenzijde van de verspringingen in de penanten. Hiervoor moest een penantafdekker worden gemaakt in dezelfde kleur en uitstraling als de plint. Holonite ontwikkelde speciaal voor dit project een soort dekselelement. Dit speciale element kon daardoor eenvoudig over de bovenzijde van de penanten worden geschoven en worden vastgelijmd. De elementen zijn volledig geprefabriceerd en zijn samengesteld uit platen die onder verstek aan elkaar verlijmd zijn. Deze holle oplossing biedt de aanblik van een massief blok, terwijl het gewicht beperkt blijft.

De composietstenen elementen zijn in het werk aangebracht door Montagebedrijf Ben van der Meijden uit Veenendaal. Overigens had dit uiteraard ook in de fabriek verwerkt kunnen worden, in dezelfde arbeidsgang als de montage van de steenstrips. Voor Holonite maakt dit geen enkel verschil.