Contact

Projecten Nieuwbouwproject De Broeckgouw

Nieuwbouwproject De Broeckgouw

De gemeente Edam-Volendam trekt landelijk de aandacht met haar nieuwbouwwijk de Broeckgouw. Er is geen projectontwikkelaar aan te pas gekomen, de gemeente heeft en houdt zelf helemaal de regie over de bouw van circa 1000 woningen in de nieuwe Volendamse wijk.

De gemeente heeft geen winstbejag maar wil burgers een duurzame kwalitatieve wijk bieden. Het is vrij uniek dat een gemeente zelf als ontwikkelaar optreedt, veel werkzaamheden uitvoert en aanstuurt. Op basis van een woonwensenonderzoek onder de inwoners heeft de gemeente bepaalt welke woningen er gebouwd worden, maar zit zelf niet aan de tekentafel. Zo zijn er een aantal architecten geselecteerd die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de woningen.

Hoofdzakelijk bestaat het project uit starterswoningen maar er zijn ook vrije kavels voor zelfbouw. Gezien de omvang van de aanbestedingen en inschrijvingen zijn vele expertises op het projectbureau bijeengebracht zoals grondzaken en coördinatie in dit complexe geheel. Een aantal externe adviseurs staat het projectbureau bij. Het college en de gemeenteraad gaan over de besluitvorming. De stedenbouwkundige opzet van Broeckgouw is naar een ontwerp van stedenbouwkundig bureau Kuijper Compagnons uit Rotterdam.

Holonite heeft in dit project bijgedragen met Premax dorpels, spekbanden en raamdorpels. De raamdorpels zijn zowel recht als in hoekvorm aangebracht bij de erkers en de raampartijen. De spekbanden lopen speels door over de gehele rij woningen wat het ontwerp van één gebouw met daarin versmolten meerdere woningen volledig versterkt.