Contact

Nieuws Holonite introduceert hybride dorpel

Gepubliceerd op: 07 oktober 2019

Holonite introduceert hybride dorpel

Artikel: Holonite introduceert hybride dorpel

geplaatst in Timmerfabrikant |

In samenwerking met de timmerindustrie lanceert Holonite in Tholen over enkele weken in de Trimax-lijn vezelversterkte dorpels een nieuwe hybride dorpel. Ook viert de onderneming dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. Voldoende reden voor een gesprek met manager verkoop Patrick Zevenbergen.

De Holonite bedrijfshal waarin dorpels op specificatie van de timmerindustrie worden vervaardigd oogt indrukwekkend. Net als het mallenmagazijn, waarin ‘de moedermatrijs’ van elk Holonite-product voor de afbouwsector en de timmerindustrie ligt opgeslagen. En dat zijn er nogal een paar van het bedrijf dat dit jaar vijftig jaar bestaat. “En er komen vanzelfsprekend nog geregeld nieuwe mallen bij, want de markt is hectisch”, zegt manager verkoop Patrick Zevenbergen. De onderneming onderscheidt twee klantgroepen: gevel/afbouw die zowel de aannemerij als de bouwmaterialenhandel bedient, en de kozijnindustrie. De verhouding in activiteiten voor gevel/afbouw en kozijnindustrie is ongeveer 50-50. “Woningen mogen er weer luxer uitzien. Dat heeft direct een positief effect op de producten die we leveren”, aldus Zevenbergen.

Trimax

Voor de houten kozijnindustrie produceert Holonite Premax laagreliëfdorpels in composietsteen en de Trimax laagreliëfdorpels uit vezelversterkt composiet. Maar ook natuursteen is binnenkort op aanvraag leverbaar. De opgaande markt geeft productinnovatie vleugels. Zo komt de onderneming over enkele weken met een nieuwe hybride dorpel in de Trimax-lijn. Trimax laagreliëfdorpels worden vervaardigd uit hoogwaardig vezelversterkt composiet met een uniek driekamerprofiel. De drie kamers bezitten een stevige wanddikte, zorgen voor een optimale krachtverdeling bij belasting van de dorpel die daarmee bestand is tegen een hoge druksterkte. Zevenbergen: “Het driekamerprofiel draagt zorg voor uitstekende isolerende eigenschappen. De met stilstaande lucht gevulde kamers vormen een goede isolator en maken de dorpels tegelijkertijd extreem licht.” Naar wens van de klant kan de dorpel volledig met isolatieschuim worden gevuld voor nog betere isolerende eigenschappen, geschikt voor passiefhuistoepassingen. Trimax-dorpels zijn voorzien van Holonite-neuten en worden bevestigd met het beproefde Holonite-bevestigingssysteem (pluggen, schroeven en manchetten). Een ander belangrijk voordeel is dat Trimax-dorpels één op één uitwisselbaar zijn met de beproefde Holonite Premax-dorpels. “Detailleringen en boorpatronen zijn identiek”, aldus Zevenbergen. Trimax is toe te passen onder kozijnstijlen voor binnen- en buitendraaiende deuren, dubbele deuren met espagnoletsluiting en geschikt voor direct beglazen. De afwerking is uitgevoerd met een antracietkleurige coating en de dorpels zijn weersbestendig.

Hybride

De Trimax-lijn ontbeerde nog een hybride dorpel voor deurkozijnen, maar niet lang meer. “Samen met partijen in de timmerindustrie hebben we een lichtgewicht hybride dorpel ontwikkeld die door de gewichtsbesparing sneller en eenvoudiger is te monteren. We zullen dit product als Trimax Hybride over een paar weken lanceren”, aldus Zevenbergen. Hybride dorpels bieden bescherming tegen het meest kwetsbare deel van het kozijn. De combinatie van hout en composietsteen of vezelversterkt composiet vormen een dorpel met thermische onderbreking die koudebruggen voorkomt. Met deze uiterst duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing worden bovenmatig warmteverlies en hoge energiekosten uitgesloten. Hybride dorpels hebben bovendien als voordeel dat houtaantasting van deur- en/of raamkozijn wordt voorkomen door de perfecte aansluiting van de neut ten opzichte van de kozijnstijl. Andere bouwkundige voordelen zijn industriële montage (tijdens de kozijnfabricage), geen stelwerk en geen voegwerk. De hybride dorpelsystemen van Holonite worden allemaal op specificatie verwerkt en geleverd met afdichtingsmanchetten en bevestigingsschroeven voorzien van passende kozijnpluggen.
De Trimax Hybride-dorpel is (voorlopig) alleen in de kleur antraciet (137) leverbaar. De andere hybride dorpels van Holonite zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en afmetingen. Zo is er keuze uit elf verschillende basiskleuren, zes kleuren met een natuurlijke look en zeven kleuren met textuur. Daarnaast zijn ze geheel naar kleur en maatvoering van het project te verkrijgen.

Vijftig jaar

Sinds de oprichting op 12 augustus 1969 heeft Holonite binnen de bouw en kozijnindustrie een leidende positie verworven op het gebied van composietsteen. Zevenbergen: “Dit is een hele prestatie, waar wij binnen Holonite dan ook enorm trots op zijn.” De onderneming introduceerde al in 1998 zijn eerste composietstenen dorpellijn. In 2016 kwam daar het glasvezelcomposiet bij. In de afgelopen vijftig jaar zijn er ook diverse collega’s opgestaan die de timmerindustrie beleveren. Zevenbergen: “We komen van een situatie waarbij we 100 procent van de markt in handen hadden, naar een situatie met meer spelers. We hebben lang vastgehouden aan de marktstrategie dat we al onze producten in eigen huis wilden ontwikkelen, fabriceren en produceren. Dat betekende uiteindelijk dat we op een gegeven moment niet het hele gamma konden of wilden leveren. Die strategie hebben we al weer enige tijd losgelaten. De klant kan nu voor het hele gamma bij ons terecht. We zetten ook nadrukkelijk in op het leveren van veel toegevoegde waarde. Snelheid, levertijden van 5 tot 9 werkdagen, maar ook het monteren van profielen (beglazings-, draaikiep- en hefschuifpuiprofielen), het is allemaal mogelijk. We hebben zes vrachtwagens rondrijden die de klanten met spoed kunnen beleveren. Het zijn allemaal ontwikkelingen waarin we met de markt zijn meegegroeid. Door onze ervaring en expertise bieden wij de mogelijkheid om voor renovatie- en nieuwbouwprojecten gevel- en afbouwelementen af te stemmen op de maatvoering van het project. Alles vanzelfsprekend in waterdichte- en onderhoudsarme dorpelsystemen.”

C2C

Vijftig jaar geleden startte Holonite aan de Calandweg te Bergen op Zoom. In 1977 zijn alle bedrijfsactiviteiten verhuisd naar de Industrieweg te Halsteren, om zich vervolgens vanaf 1996 gefaseerd te vestigen in het huidige pand op bedrijfsterrein Welgelegen in het Zeeuwse Tholen. “Vanaf 2012 zijn al onze bedrijfsactiviteiten gevestigd op deze locatie te Tholen.” Holonite legt de verkoopfocus op de zakelijke markt (business-to-business), van architect tot aannemer en van woningbouwcoöperatie tot de professionele bouwmaterialenhandelaar. In het verleden is nog wel geprobeerd om de consument rechtstreeks te benaderen met een shop in Bergen op Zoom. Het grote succes bleef uit, sluiting van de shop volgde, waarna tot de dag van vandaag Holonite-producten enkel via business-to-businesskanalen worden verkocht. “Voor de particuliere markt is het echter wel mogelijk om via professionele bouwmaterialenhandelaren onze standaardproducten uit voorraad te kopen. Maatwerkproducten kunnen via deze professionele bouwmaterialenhandelaren worden aangevraagd”, aldus Zevenbergen. De vraag naar een zo duurzaam mogelijk product is de laatste jaren enorm belangrijk geworden. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen neemt Holonite verantwoordelijkheid voor de effecten van zijn bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. “Hoe wij dit doen? Door onze producten op basis van verantwoord gedrag te produceren; oftewel wij maken zeer bewuste keuzes om een juiste balans te bereiken tussen People, Planet en Profit. Onze producten zijn Cradle-to-Cradle-gecertificeerd (brons en zilver). Op aanvraag is het ook mogelijk om onze producten biobased te produceren.” Holonite is partner in de C2C Bouwgroep en partner in Vihrea. Zevenbergen: “Vihrea is het eerste houten kozijn met een C2C-certificaat en wordt geleverd door gecertificeerde timmerfabrieken.” Het productieproces in Tholen laat toe dat granulaat van oude dorpels in de productie van nieuwe exemplaren kan worden bijgemengd. “We zijn daarmee ook voor de volgende vijftig jaar eigenlijk klaar voor circulaire productie”, aldus Zevenbergen.

Voor het gehele artikel verwijzen wij je graag door naar de website van Timmerfabrikant

Holonite introduceert hybride dorpel