Contact

Nieuws Vihrea behaalt Cradle-to-Cradle CertifiedTM Bronze op complete houten raam- en deurelementen

Gepubliceerd op: 09 september 2019

Vihrea behaalt Cradle-to-Cradle CertifiedTM Bronze op complete houten raam- en deurelementen

Haaksbergen, 3 september 2019. Vihrea is nu het enige complete houten raam- en deurconcept ter wereld met het Cradle to Cradle (C2C) certificaat. Deze noviteit volgt op de introductie in april 2018 waarin Vihrea al een chip, app en software presenteerde die onderhoud en renovatie van houten kozijnen, ramen en deuren een stuk makkelijker, sneller en kosten-efficiënter maken. Met de combinatie van ongekende duurzaamheid, innovatie en kwaliteit van materialen en componenten, claimt Vihrea dezelfde levensduur voor haar kozijnen, ramen en deuren als die van het gebouw waarin ze zijn gemonteerd!

Vihrea is een samenwerkingsverband van marktleiders in materialen en componenten voor houten kozijnen, ramen en deuren. Zij bundelden hun krachten om te zien hoe ze met elkaars producten en materialen het meest duurzame en innovatieve raam- en deurproduct konden maken om daarmee ook de timmerindustrie een boost te geven.

De Vihrea partners zijn:

 • AGC: de enige C2C gecertificeerde glasproducent in Europa
 • AKZO/Sikkens: 1-componentlak, overschilderen pas na 12 jaar
 • Breuer & Schmitz: onderhoudsvriendelijke raam- en deurscharnieren, C2C gecertificeerd
 • DEVENTER: volledig recyclebare en brandvertragende dichtingsprofielen, C2C gecertificeerd
 • Duco Ventilation & Sun Control: ventilatiesystemen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat*
 • Finti: Thermisch gemodificeerd naaldhout
 • Frencken: lijm voor duurzame kozijn- en raamverbindingen
 • Holonite: volledig composiet onderdorpels, C2C gecertificeerd
 • Maco: mechanisch en elektronisch te bedienen raam- en deurbeslag (sloten)
 • Soudal: kwaliteitskit voor afdichting van glas in het kozijn en het kozijn in gevel of dak

* DUCO kan door haar samenstelling geen onderdeel uitmaken van het Vihrea C2C Certificaat.

 

Over Cradle to Cradle CertifiedTM

Om de complete Vihrea raam- en deurelementen C2C te certificeren heeft EPEA alle gebruikte componenten en materialen aan een onafhankelijke certificeringstoetsing onderworpen. Daarin onderzocht EPEA of deze oneindig gerecycled of hergebruikt kunnen worden om zodoende uiteindelijk een afvalvrije samenleving te creëren.

Hein van Tuijl, managing director EPEA over Vihrea: “Door een slim partnerschap te smeden tussen meerdere bedrijven met C2C Certified producten, is Vihrea een unieke speler op de markt. Innovaties bij elk van deze partijen leidt tot een groter succes voor het geheel!”

 

Over de Vihrea chip, app en software voor onderhoud en renovatie

Ieder Vihrea-element bevat een chip waar waarin alle bestek- en onderhoudsgegevens zijn opgeslagen. Deze wordt onzichtbaar in het kozijn geplaatst door een bij Vihrea aangesloten timmerfabriek. Met de Vihrea-chip, app en software kan:

 • de timmerfabriek en de aannemer makkelijk controles uitoefenen,
 • een bewoner schade melden,
 • een onderhoudsafdeling van een woningbouwvereniging monteurs aansturen met de juiste materialen en een beschrijving/afbeelding van de schade
 • de monteur de data op de chip en software bijwerken na werkzaamheden
 • het onderhoud makkelijker, sneller en tegen minder kosten gemanaged worden

De combinatie chip-app-software is in principe ook geschikt voor het onderhoud van andere bouwelementen, denk aan verwarming en warmte-terugwin systemen.

Fred van den Heuvel, sales manager AKZO/Sikkens over de reacties op Vihrea: “Nadat we Vihrea vorig jaar introduceerden hebben we veel positieve reacties gehad, veel van woningbouwverenigingen. Nu zijn we in gesprek over diverse concrete projecten. Naarmate onze klanten de mogelijkheden zien van Vihrea worden ze steeds enthousiaster. Sommige overwegen zelfs om zich op Vihrea te standaardiseren!”

 

Over de extreem lange levensduur

Met de combinatie van hoogwaardige producten en materialen van marktleiders, Cradle to Cradle en innovatieve technologie voor beter onderhoud kunnen de Vihrea elementen een gebouw lang mee. Daarnaast profiteren de bij Vihrea aangesloten timmerfabrieken en hun klanten van de verlengde garantie die de meeste Vihrea partners afgeven als hun producten in een Vihrea element zitten.

Michel Nijenhuis van Timmerfabriek Neede over Vihrea: “Vihrea is een ontwikkeling waarmee de timmerindustrie nieuw leven wordt ingeblazen met sterke argumenten die ons gaan onderscheiden en die meerwaarde bieden aan onze klanten, een gebouw lang!”